Vinkkejä ja neuvoja hevosen ostoon!

Hevosen etsiminen ja osto on todella jännittävää ja hauskaa aikaa. Mutta hevosen osto tarkoittaa myös paljon vastuuta, ja jotta kaikki menisi hyvin kannattaa olla hyvin valmistautunut. Tänne keräämme vinkkejä ja neuvoja miten kannattaa toimia – kaikki päivästä jolloin aloittaa hevosen etsimisen, siihen päivään kun hevonen saapuu.

Askel 1 - Minkä tyyppisen hevosen haluan?

Myynnissä on todella paljon erityyppisiä hevosia ja hevosen etsintä helpottuu, jos sinulla on selvä kuva siitä, minkä tyyppistä hevosta etsit. Kun aloitat hevosen etsimisen on siksi hyvä, jos olet päättänyt…

  • Minkä ikäistä hevosta etsit, miten vanha hevosen kuuluu olla?
  • Sukupuoli, etsitkö tammaa, ruunaa tai oria?
  • Kuinka isoa hevosta etsit? Etsitkö pikkuponia vai isoa hevosta?
  • Mihin käyttöön haluat hevosen? Haluatko seurahevosen vai satsaatko korkeimpiin luokkiin esteillä?
  • Etsitkö hevosta jolla on kisatuloksia?
  • Haluatko pitkälle koulutetun hevosen vai hieman kokemattomamman hevosen?
  • Onko jokin ominaisuus sinulle erityisen tärkeä? Esimerkiksi että hevonen lastautuu helposti tai toimii hyvin pihatossa?
  • Kuinka paljon hevonen saa maksaa?

Askel 2- Aika aloittaa hevosen etsiminen!

Kun sinulla on kuva siitä millaisen hevosen haluat, on aika aloittaa hevosen etsiminen. Voit etsiä hevosta netin kautta myyntisivuilta, esimerkiksi ratsut.fi tai hästnet. Mutta voit myös tiedustella tutuilta, jos he tuntevat jonkun joka on myymässä hevosensa. Kun lukee myynti-ilmoituksia kannattaa olla hieman kriittinen. Jos etsit kokenutta opetusmestaria ei kannata käydä katsomassa hevosta, jota kuvaillaan vihreäksi myynti-ilmoituksessa. Yritä pysytellä suunnitelmassa, jonka teit 1. askeleessa. Yritä saada selville mahdollisimman paljon hevosesta jo ennen mahdollista koeratsastusta. Kysy paljon kysymyksiä kaikesta joka voi olla sinulle tärkeää, kaikkea sen väliltä onko hevonen herkkä hyönteisille siihen lastautuuko se helposti.

Kun löydät hevosen kannattaa myös tutkia, onko hevosella ollut muita aikaisempia omistajia. Onko hevonen myyty monta kertaa lyhyessä ajassa? Uskalla ottaa yhteyttä aikaisempiin omistajiin ja kysellä miksi he myivät hevosen, voi myös olla hyvä kysyä nykyiseltä omistajalta miksi hän haluaa myydä hevosen.

Askel 4 - Koeratsastus

Hurraa! Olet löytänyt hevosen joka sopii sinun toiveisiisi. Myös koeratsastuksessa kannattaa pysyä hereillä ja tarkkailla kaikkea joka saattaa olla tärkeää. Pidä huolta että saat olla mukana näkemässä kaiken, kaikki siitä että hevonen haetaan tarhasta ennen koeratsastusta, siihen että hevonen päästetään takaisin ulos ratsastuksen jälkeen. Katso miten omistaja varustaa hevosen. Kun koeratsastat on itsestään selvää, että sinun pitää tunnustella onko hevonen sellainen mitä etsit. Tuntuuko se vähän liian reippaalta? Haluatko nopeamman hevosen? Tuntuuko sinusta että sinulla tulee olemaan hauskaa hevosesi kanssa päivittäin, monta vuotta eteenpäin?

Jos hevonen tuntuu hyvältä, etkä asu liian kaukana, kannattaa käydä koeratsastamassa hevonen monta kertaa. Tuntuuko hevonen yhtä hyvältä kuin viime kerralla? Kokeile eri ympäristöjä, onko hevonen yhtä kiltti ulkona kuin maneesissa?

Riippumatta siitä ostaako hevosen ensimmäistä kertaa vai onko omistanut oman hevosen monta vuotta, kannattaa ottaa mukaan toinen henkilö koeratsastukseen, esimerkiksi valmentaja tai toinen ammattilainen, on aina hyvä olla mukana ”lisää silmäpareja”.

Askel 5 - Viimeinen askel ennen kun haet hevosen kotiin

Nyt olet koeratsastanut hevosen josta pidät, ja haluat ostaa hevosen. Ennen kuin ostat hevosen ja tuot sen kotiin on olemassa vielä muutama tärkeä asia.

  1.  Myyntitarkasta hevonen ennen ostoa. Käytä eläinlääkäriä johon luotat, ja ole mukana ostotarkastuksessa.
  2. Kirjoita myyjän kanssa sopimus. Jos hevosella on loukkaantumis- tai sairaushistoriaa, kirjoittakaa se sopimukseen. Kaikki mistä sovitte myyjän kanssa, pitää lukea sopimuksessa. Tämä helpottaa kauppaa sekä sinulle että myyjälle.
  3. Ennen kuin haet hevosen kotiin, sinun täytyy hankkia vakuutus sekä sinulle että hevosellesi. Vaikka sitä voi olla ikävä ajatella, vakuutus helpottaa paljon onnettomuuden sattuessa.
  4. Kun on aika hakea hevonen kotiin, kannattaa valmistella niin paljon kuin mahdollista, ennen hevosen tuloa. Niin että kun hevonen tulee voit keskittyä hevoseen, eikä esimerkiksi heinän täyttöön ja veden laittamiseen.

Ole kärsivällinen kun etsit uutta hevosta. Välillä voi kestää kauan ennen kun löytää oikean hevosen, on tärkeää ettei ostoa stressaa ja kiirehdi. Uskalla pyytää apua jos olet yhtään epävarma hevosen ostosta.

Dela:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Relaterat

Relaterade inlägg

Kesän vaarat koiralle

Kesä on ihan nurkan takana, mikä ilahduttaa useimpia. Lämmin sää, pitkät kävelyt ja ajan vietto ulkona, ovat asioita jotka houkuttelevat, mutta niihin liittyy myös vaaroja

Vinkkejä varsasesonkiin

Kauan odotettu kevät on vihdoin täällä, ja sen mukana myös varsasesonki! Harva asia on yhtä ihana todistaa kuin varsa joka juoksee laitumella, innokas näkemään mitä

Jäljestä koirasi kanssa

Jäljestys koiran kanssa on sekä hauskaa että hyödyllistä. Sen lisäksi että se vahvistaa koiran keskittymiskykyä ja hajuaistia, se myös parantaa ihmisen ja koiran välistä kommunikaatiota