Vinkkejä varsasesonkiin

Kauan odotettu kevät on vihdoin täällä, ja sen mukana myös varsasesonki! Harva asia on yhtä ihana todistaa kuin varsa joka juoksee laitumella, innokas näkemään mitä kaikkea elämä mahan  ulkopuolella voi tarjota. Varsasta huolehtiminen ei kuitenkaan ole vain ruusuilla tanssimista, vaan siihen kuuluu myös asioita jotka on tärkeä pitää mielessä. Tässä on muutama vinkki, joita noudattamalla teet varsan ensimmäisestä ajasta mahdollisimman mukavaa!

Varsan ensimmäinen aika

Heti kun varsa on syntynyt on tärkeää antaa varsan ja emän olla rauhassa, mutta silti tarkkailussa. Koska varsat syntyvät ilman vasta-aineita ja toimivaa immuunijärjestelmää, ne ovat erityisen herkkiä infektioille, siksi on tärkeää olla erityisen tarkkaavainen koskien varsan terveyttä. Sen lisäksi täytyy pitää huolta että emä aloittaa imettämisen muutaman tunnin sisään, sillä varsa saa vasta-aineensa emän ternimaidosta.

Kun sitten aloittaa varsan käsittelyn on tärkeää antaa varsan liikkua, sillä liian paljon paikallaan seisominen huonontaa varsan ruston laatua. TÄÄLTÄ löydät edullisen varsariimun merkiltä QHP, ja TÄÄLTÄ löydät hienon nahkariimun. TÄMÄ loimi Bucakselta on täydellinen vaihtoehto pitämään varsasi lämpimänä ja kuivana.

Vastasyntyneet varsat kärsivät helposti erilaisista sairauksista ja esimerkiksi ripulista. Ripuli voi johtua monesta eri asiasta, mutta monessa tapauksessa ravinteet, jotka lisäävät ruuansulatusta ja parantaa bakteeriflooraa, voivat auttaa. TÄSTÄ löydät näppärän annosteluruiskun joka sisältää maitohappobakteereja, ja TÄÄLTÄ löydät NAF Bioticsin, joka myös taistelee tehokkaasti vatsan epätasapainoa vastaan.

Kesälaidun

Alkuaikoina varsalla ja emällä tulee olla oma laidun jossa ne voivat rakentaa hyvän suhteen välilleen. Varsaa ei tule päästää laitumelle jossa vanhemmat varsat tai nuoret hevoset ovat olleet viime vuoden aikana. Näin vähennetään riskiä että varsa saa matoja. Kun emä ja varsa ovat valmiita olemaan samalla laitumella muiden hevosten kanssa, on tärkeää että varsa saa jakaa laidunta muiden varsojen kanssa. Varsan kestävyydelle on tärkeää, että se saa kasvaa, leikkiä ja liikkua samanikäisten varsojen kanssa. Mutta ihan niin kuin muille hevosille, kesälaidun ei tarkoita vain laiskoja kesäpäiviä, vaan myös inhottavia hyönteisiä. TÄÄLTÄ löydät käytännöllisen kärpäsotsapannan, joka sopii varsariimuihin ja pitää kärpäset ja muut hyönteiset loitolla.

Dela:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Relaterat

Relaterade inlägg

Kesän vaarat koiralle

Kesä on ihan nurkan takana, mikä ilahduttaa useimpia. Lämmin sää, pitkät kävelyt ja ajan vietto ulkona, ovat asioita jotka houkuttelevat, mutta niihin liittyy myös vaaroja

Vinkkejä varsasesonkiin

Kauan odotettu kevät on vihdoin täällä, ja sen mukana myös varsasesonki! Harva asia on yhtä ihana todistaa kuin varsa joka juoksee laitumella, innokas näkemään mitä

Jäljestä koirasi kanssa

Jäljestys koiran kanssa on sekä hauskaa että hyödyllistä. Sen lisäksi että se vahvistaa koiran keskittymiskykyä ja hajuaistia, se myös parantaa ihmisen ja koiran välistä kommunikaatiota