Mitä sinun pitää muistaa kun matkustat kissasi kanssa?

Kesä on ihan nurkan takana, ja niin on myös lomamatkat! Kevään ja kesän aikana monet matkustelevat, ja ehkä mietit mitä teet kissasi kanssa? Hommaatko kissavahdin tai kissahotellin? Otatko kissan mukaan? Jos valitset ottaa kissan mukaan siihen liittyy paljon muistettavaa, niin että sekä sinä ja kissasi saatte hyvän matkan!

Autossa matkustaminen kissan kanssa

Ennen automatkaa on hyvä harjoitella lyhyitä automatkoja kissan kanssa – silloin kissa saa vähän matkustustottumusta ja sinä opit miten kissa käyttäytyy matkustaessa!

Autossa on turvallisinta että kissa matkustaa tilavassa ja tukevassa häkissä. Häkin pitää olla niin iso että kissa voi seistä ja kääntyä. Osa kissoista tykkäävät nähdä ulos, kun taas toiset haluavat piiloutua, joten kokeile mistä juuri sinun kissasi tykkää. Häkin tulee joko seistä lattialla, tai olla kiinnitettynä turvavyöllä. TÄÄLTÄ löydät kuljetushäkkejä ja laukkuja kissoille.

Ennen automatkaa voi olla hyvä tietää että kissat saavat usein matkapahoinvointia, joten vältä ruuan antamista juuri ennen lähtöä. Jos tiedät jo etukäteen että kissasi helposti tulee pahoinvoivaksi, voit pyytää eläinlääkäriä määräämään lääkettä matkapahoinvointia vastaan. Valmistaudu vilteillä, pyyhkeillä ja paperilla sen varalta että kissa pissaa tai oksentaa häkkiin! Moni kissa stressaa matkustamista, ja voit vähentää kissan stressiä ottamalla mukaan vilttejä ja leluja kissan tuoksulla. On myös olemassa rauhottavia aineita kuten Feliway, jotka voivat vähentää kissan stressiä matkan aikan. Feliway ja muut rauhoittavat aineet voit löytää TÄÄLTÄ!

Jos matkustatte pitkään on tärkeää suunnitella säänöllisiä pysähdyksiä, jolloin voitte puhdistaa häkin, antaa kissalle mahdollisuudem käydä hiekkalaatikolla ja tarjota vettä. Älä koskaan jätä kissaa yksin autoon – lämpötila nousee nopeasti liian korkeaksi, vaikka lämpötila ulkona ei olisi kovin korkea. Kissat ovat erityisen herkkiä lämmölle ja kuivumiselle, joten ottakaa mieluusti mukaan vesikuppi autoon ja viilennystyyny, jos matkustatte kun on lämmintä. TÄÄLLÄ löydätte eri tyyppisiä käytännöllisiä matkakulhoja!

Ulkomaanmatkat

Jos lennät kissasi kanssa tarvitset erityisen eläinlipun kissalle. Useimmat lentoyhtiöt  antavat pienempien eläinten matkustaa kabinetissa, vaatimuksena että matkustuskoppi on tiettyjen mittojen rajoissa. Eri lentoyhtiöillä on eri säännöt koskien eläinten matkustamista ja matkustuskoppien mittoja  – joten tarkista hyvissä ajoin mitkä säännöt koskevat juuri sinun lentoyhtiötäsi!

Säännöt koskien eläinten matkustusta ovat myös erilaisia kaikissa maissa, ja säännöt muuttuvat välillä – katso siksi ajoissa mitkä säännöt koskevat jos matkustat kissasi tai toisen lemmikin kanssa! Voi esimerkiksi olla olemassa vaatimuksia koskien matokuureja, eri sääntöjä siitä mitkä rodut saavat matkustaa maassa, tai karanteeni vaatimuksia. Voit olla yhteydessä eläinlääkäriviranomaisiin maassa johon olet matkustamassa, tai maan suurlähetystöön Suomessa, ottaaksesi selvää maan säännöistä. Kun matkustat takaisin suomeen kissan pitää myös täyttää suomalaiset vaatimukset koskien matkustusta toisesta maasta.

Kun olette perillä

Kissat reagoivat erilailla ympäristömuutoksiin – jotkut sopeutuvat nopeasti, kun taas toiset eivät viihdy ollenkaan. Helpottaaksesi kissan sopeutumista on hyvä jäljitellä kotiympäristöä niin paljon kuin mahdollista. Voit esimerkiksi laittaa esille vilttejä ja leluja kissan tuoksulla, ja asetella ruoka-ja vesikupit samalla tavalla kuin kotona, ja ota mieluusti mukaan vähän kissanhiekkaa kotoa jota voit laittaa uuteen hiekkalaatikkoon. Kissat tuntevat olonsa turvallisemmaksi tuttujen tuoksujen kanssa, ja vähennät myös riskiä että kissa tekee tarpeensa laatikon ulkopuolelle. Ota mieluusti mukaan kissan lempileluja – leikki on hyvä tapa antaa kissalle positiivinen kokemus uudesta paikasta.

Saako kissa ulkoilla uudessa paikassa? Kissat haluavat usein mennä omille seikkailuille uudessa paikassa, joten pidä huolta että kissalla on jonkunlainen tunnistusmerikintä. Voit myös kiinnittää tunnistusmerkinnän kissan kaulapantaan sinun yhteistiedoillasi. Sillä tavalla on helpompaa löytää kissa jos kissa häviäisi. Toinen vaihtoehto on ulkoiluttaa kissaa valjaissa – silloin kissa voi tutkia ympäristöä samalla kun sinä omistajana olet varma ettei kissa häviä! TÄÄLTÄ löydät laajan valikoiman valjaita, hihnoja ja kaulapantoja kissoille!

Viimeiseksi

Muista suunnitella reissusi niin että teillä on mahdollisuus pysähtyä antamaan kissalle vettä ja antaa kissan käydä hiekkalaatikolla. Ota selvää säännöistä ja vaatimuksista ajoissa ennen reissua! Voi myös olla hyvä miettiä jos kissa todella tulee viihtymään reissulla. Välillä kissa saattaa voida paremmin jos se saa jäädä kotiin kissavahdin kanssa tai mennä kissahotelliin.

Mukavaa matkaa!

Dela:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Relaterat

Relaterade inlägg

Kesän vaarat koiralle

Kesä on ihan nurkan takana, mikä ilahduttaa useimpia. Lämmin sää, pitkät kävelyt ja ajan vietto ulkona, ovat asioita jotka houkuttelevat, mutta niihin liittyy myös vaaroja

Vinkkejä varsasesonkiin

Kauan odotettu kevät on vihdoin täällä, ja sen mukana myös varsasesonki! Harva asia on yhtä ihana todistaa kuin varsa joka juoksee laitumella, innokas näkemään mitä

Jäljestä koirasi kanssa

Jäljestys koiran kanssa on sekä hauskaa että hyödyllistä. Sen lisäksi että se vahvistaa koiran keskittymiskykyä ja hajuaistia, se myös parantaa ihmisen ja koiran välistä kommunikaatiota