Valitse oikeat jalustinhihnat ja jalustimet!

Mistä tietää mitä jalustinhihnoja ja jalustimia kannattaa käyttää? Nykyään on olemassa todella paljon erilaisia jalustinhihnoja ja jalustimia, ja välillä saattaa olla vaikea tietää mitkä ovat parhaat. Täällä kerromme vähän siitä mitä variantteja on olemassa, ja mitä kannattaa miettiä kun valitsee jalustimia ja jalustinhihnoja. 

Materiaali

Jalustinhihnat ovat usein tehty nahasta tai synteettisestä nahasta. Jos omistaa vasikan nahasta tehdyn satulan, kannattaa valita vasikannahka myös jalustinhihnoihin, satulan kulumisen ehkäisemiseksi. Vähentääksesi riskiä, että jalustinhihnat hankaavat satulaa, kannattaa valita materiaaliksi pehmeää nahkaa.

Jalustinhihnat voivat myös olla vahvistettuja esimerkiksi nylonilla, mikä voi lisätä jalustinhihnojen elinikää. Nylonvahvistus estää myös nahkaa venymästä. Jalustinhihnat voivat myös olla muotoiltuja hieman eri tavoilla, esimerkiksi niin että ne ovat erityisen leveitä pohkeen paikan kohdalta.

Malli

Mitä tulee jalustinhihnojen muotoiluun, on olemassa vähän erilaisia variantteja. Tunnetuin variantti on varmasti hihna jossa on soljet jotka vedetään niin että ne asettuvat satulan pikkusiiven alle. Sitten on myös niin sanottuja T-jalustinhihnoja. T-jalustinhihnat kiinnitetään alas jalustimen lähelle, nämä jalustinhihnat ovat usein lyhyempiä kuin muut jalustinhihnat. T-jalustinhihnat auttavat jos haluaa päästä lähemmäksi hevosta, ja vähentää hankaamisen riskiä.

Kun valitsee jalustinhihnoja on myös tärkeä valita oikea koko. Hyvä vinkki on, että jos jalustinhihnat ovat liian pitkät, voit aina tehdä uusia reikiä kotona rei’ittimellä!

Kuinka kauan jalustinhihnat kestävät?

Hyvät jalustinhihnat kestävät pitkään. Mutta elinikään voi tietenkin vaikuttaa moni asia, esimerkiksi kuinka usein ratsastat. On tärkeä pitää huolta jalustinhihnoista, ja vaihtaa ne ennen kuin ne ovat liian kuluneet. Katso että jalustinhihnojen saumat ovat ehjät. Jalustinhihnat voivat katketa jos saumat aukeavat ratsastaessa. Myös itse jalustinhihnat voivat kulua ja haurastua. Jos jalustinhihnat alkavat ohentumaan paljon jostain kohdasta, voi olla aika vaihtaa uusiin.

 

Turvajalustimet

Jalustimista on vielä enemmän eri malleja ja variantteja. Niitä on eri väreissä, materiaaleissa ja eri ominaisuuksilla. Käsitteenä turvajalustin tulee usein puheeksi kun puhutaan erilaisista jalustimista. Se tarkoittaa että jos sattuu onnettomuus, ja ratsastaja tippuu, kuuluu jalustimen joko taipua tai irrota niin, ettei ratsastaja jää kiinni jalastaan.

 

Mitkä jalustimet minulla kannattaa olla?

Minkä tyyppiset jalustimet sopivat kenellekin on todella yksilöllistä. On olemassa paljon eri toimintoja, ja se joka sopii todella hyvin sinulle, ei välttämättä sovi jollekin toiselle. Jotkut haluavat esimerkiksi niin kevyet jalustimet kuin mahdollista, kun taas toiset haluavat painavat jalustimet. Jotkut tykkäävät muovisista jalustimista kun taas toiset ovat sitä mieltä että alumiini on parempi. On paras kokeilla erilaisia jalustimia, kunnes löytää itselleen sopivat. Tärkeintä on että jalustin on mukava ja sopii jalallesi.

Dela:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Relaterat

Relaterade inlägg

Kesän vaarat koiralle

Kesä on ihan nurkan takana, mikä ilahduttaa useimpia. Lämmin sää, pitkät kävelyt ja ajan vietto ulkona, ovat asioita jotka houkuttelevat, mutta niihin liittyy myös vaaroja

Vinkkejä varsasesonkiin

Kauan odotettu kevät on vihdoin täällä, ja sen mukana myös varsasesonki! Harva asia on yhtä ihana todistaa kuin varsa joka juoksee laitumella, innokas näkemään mitä

Jäljestä koirasi kanssa

Jäljestys koiran kanssa on sekä hauskaa että hyödyllistä. Sen lisäksi että se vahvistaa koiran keskittymiskykyä ja hajuaistia, se myös parantaa ihmisen ja koiran välistä kommunikaatiota