Näin hevosen vatsa ja suolisto toimii!

Oletko joskus mietiskellyt sitä, miten hevosesi suoli ja vatsa toimii? Kun tiedät mistä vatsan järjestelmä koostuu, on helpompaa ruokkia hevonen oikein ja ehkäistä mahdollisia sairauksia tai häiriöitä!

Vapaudessa hevonen etsii ruokaa n. 16-20 tuntia vuorokaudessa. Niiden vatsa ja suoli toimii ehdottomasti parhaiten vähällä ruualla usein. Hevoset ottavat lyhyitä taukoja ruuan etsimisessä. Pisin tauko ruuasta on n. 4 tuntia, joka ei ole kovin pitkä aika. Hevosen vatsa ja suolisto on todella iso, useita metrejä pitkä ja se on jaettu moneen osaan, joilla kaikilla on omat tehtävänsä.

Mahalaukku

Mahalaukku on ensimmäinen osa, jonka läpi ruoka kulkeutuu kun hevonen on syönyt. Hevoset eivät pysty röyhtäilemään tai oksentamaan, mikä tarkoittaa että ruoka, joka on saavuttanut mahalaukun ei enää voi tulla ylös. Mahalaukkuun mahtuu n. 8-15 litraa, mikä ei ole kovin paljon suhteessa hevosen kokoon.  Tämä tarkoittaa että ruoka ei pysähdy kovin pitkäksi aikaa mahalaukkuun vaan jatkaa eteenpäin. Mahalaukun tehtävä on hajottaa ruoka.

Ohutsuoli

Kun ruoka on läpäissyt mahalaukun, se kulkeutuu ohutsuoleen. Ohutsuoli on n. 20-30 metriä pitkä, ja mahduttaa 38-45 litraa. Koostaan huolimatta ruoka läpäisee ohutsuolen nopeasti.  Usein se kestää vain 60-90 minuuttia. Yhdessä suolistomehun ja entsyymien kanssa tärkeät ravintoaineet imeytyvät ruuatsa, ja ruoka neutralisoituu niin ettei se ole yhtä hapanta kun mahalaukussa.

Paksusuoli (Umpilisäke & iso koolon-osa)

Ohutsuolen jälkeen ruoka kulkeutuu paksusuoleen. Paksusuoli on jaettu kahteen eri osaan. Ensin ruoka kulkeutuu umpisuolen läpi. Se on n. 1 metri pitkä ja mahduttaa 30 litraa. Täällä kuidut muuttuvat karkeat kuidut muuttuvat hiilihydraateiksi.

Sen jälkeen ruoka kulkeutuu paksusuolen toiseen osaan, isoon koolon-osaan. Iso koolonissa imeytyy hiilihydtraatit ja vitamiinit. Ruoka jää paksusuoleen pidemmäksi aikaa, n. 36-72 tuntia.

Pieni koolon-osa ja peräsuoli

Viimeinen osa hevosen suolessa on pieni-koolon osa ja peräsuoli. Kun ruoka kulkeutuu pieneen kooloniin vesi imeytyy, niin että loput ruuasta voi läpäistä peräsuolen lannan muodossa.

Haluamme hevosen vatsaan mahdollisimman vähän häiriöitä, mieluiten ei ollenkaan, sairauksien ja ongelmien ehkäisemiseksi. Jotta hevosen vatsa pysyy tyytyväisenä ja terveänä on tärkeää…

  • Antaa hevoselle ruokaa monta kertaa vuorokaudessa, ja ennen kaikkea ruokaväli ei saa venähtää liian pitkäksi. Jos ruokintojen väli on liian pitkä, vatsahaavan riski lisääntyy.
  • Mahdolliset rehuvaihdot pitää tehdä asteittain, niin että hevosen vatsa ja suolisto ehtii tottua muutokseen. Rehuvaihtojen tulisi mieluiten tapahtua 2-3 viikon aikana, vähän kerrallaan.

Dela:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Relaterat

Relaterade inlägg

Kesän vaarat koiralle

Kesä on ihan nurkan takana, mikä ilahduttaa useimpia. Lämmin sää, pitkät kävelyt ja ajan vietto ulkona, ovat asioita jotka houkuttelevat, mutta niihin liittyy myös vaaroja

Vinkkejä varsasesonkiin

Kauan odotettu kevät on vihdoin täällä, ja sen mukana myös varsasesonki! Harva asia on yhtä ihana todistaa kuin varsa joka juoksee laitumella, innokas näkemään mitä

Jäljestä koirasi kanssa

Jäljestys koiran kanssa on sekä hauskaa että hyödyllistä. Sen lisäksi että se vahvistaa koiran keskittymiskykyä ja hajuaistia, se myös parantaa ihmisen ja koiran välistä kommunikaatiota