Ensinnäkin – paljon onnea uudesta pennusta! Tuleva aika on ihana ja rakkaudentäyteinen, mutta ei saa unohta, myös todella kärsivällisyyttä vaativa. Tässä postauksessa käymme läpi asioita joita on hyvä pitää mielessä kun pentu vihdoin saapuu!

Miten pennusta tulee sisäsiisti?

Sisäsiisteys voi viedä aikaa ja todella paljon kärsivällisyyttä. Pidä huolta että kaikki perheessä auttavat ja muistuttavat toisiaan siitä että pennun pitää päästä ulos! Nyrkkisääntönä pennun kuuluu päästä ulos aina kun se on nukkunut, leikkinyt ja syönyt. Syy siihen että pennun pitää  pissata ja kakata niin usein on että sen virtsarakko ja kyky pidätellä ei ole vielä kehittynyt. Pentu pystyy pidättelemään vasta noin 8-9 kuukauden ikäisenä, ja voi vasta silloin olla kokonaan sisäsiisti.

 

Tärkeintä on, miten tylsältä se kuullostaakaan: Rutiinit! Opi tuntemaan pentusi ja miten se käyttäytyy juuri ennen kuin sen täytyy käydä pissalla – luo sitten rutiinit sen pohjalta. On parempi käydä koiran kanssa ulkona liian usein kun liian harvoin jotta koira oppii nopeasti tekemään tarpeensa ulkona. Voi olla hyvä viedä pentu aina samaan paikkaan jotta se tuntee itsensä turvalliseksi – tämä johtaa siihen että koiralla on helpompi uskaltaa tehdä tarpeensa ulkona. Kun tulette ulos mene kyykkyyn ja odota että pentu pissaa tai kakkaa. Kehu pentua rauhalliseen sävyyn kun se onnistuu. Kun pentu alkaa ymmärtämään mitä sen pitää tehdä kun olette ulkona voit lisätä ”komennon”. Voit sanoa ”pissaa” tai ”taitava pissaa” kun koira tekee tarpeensa – pentu oppii nopeasti ymmärtämään että sana tarkoittaa että on aika tehdä tarpeensa!

Eli, pidä aina mielessä että: 

♥ Pennun pitää mennä ulos heti leikin, nukkumisen tai syömisen jälkeen.

♥ Pennun pitää kakata n. 15-20 minuutttia sen jälkeen että se on syönyt ruokansa.

Ja viimeisenä mutta ei vähäisempänä – ole kärsivällinen ÄLÄKÄ missään nimessä vihastu koiralle jos se pissaa sisälle, se ei ole pennun syy ja pelästytät pennun niin että se jatkossakin pissaa sisään. Älä myöskään hermostu jos koulutus kestää – kaikki koirat ovat erilaisia ja osa tarvitsee enemmän aikaa ymmärtääkseen.

Ympäristökouluta ja Sosialisoi pentu

On tärkeää aikaisessa vaiheessa ympäristökouluttaa ja sosialisoida pentu. Usein puhutaan että 8-13 viikon iässä pentu on kaikista vastaanottavaisin uusille asioille.  Siksi on tärkeää altistaa pentua uusille tilanteille jotka voivat tulla vastaan arkena. Jos haette pennun kesällä ja tiedätte että tulette viettämään paljon aikaa esimerkiksi mökillä – pidä huolta että matkustatte lähimpään kaupunkiin kun pentu on vielä pieni.

Tällä tavalla pidätte huolen että pentu tottuu autojen, pyörien ja lapsien ääniin sinä aikana kun pentu on vastaanottavaisin. Myös helppo asia kuten koiran taluttaminen eri alustojen yli voi olla tarpeeksi ympäristöharjoittelua pienelle pennulle. On tärkeä tehdä tämä pienin askelin ettei pentu pelästy – ensimmäisellä kerralla kun pentu on ihmisten seassa voi ruokailu omistajan sylissä olla sopiva alku jonka jälkeen seuraavalla kerralla voitte uskaltaa kävellä ”kaupungilla” talutushihnassa

Miten opettaa pennulle että ”ei” tarkoittaa ”ei”?

Pentu ei tiedä mitä ”ei” tarkoittaa kun se tulee kotiin, eli se on jotain mitä pennulle pitää opettaa. Tehokas menetelmä ”ei” sanan opettamiseen on että rauhallisesti ja päättäväisesti sanoa ”ei” kun pentu esimerkiksi pureskelee jotajn ilman lupaa ja sen jälkeen tarjota jotain jota pentu saa pureskella – esimerkiksi lelun tai puruluun. Antamalla pennulle jotain tekemistä pienenee riski että pentu menee takaisin pureskelemaan kiellettyä esinettä. Jos kaikki perheesä tekevät samalla lailla tulee koira nopeasti oppimaan mitä ”ei” sana tarkoittaa.

Älä hämmennä pentua eri käskyillä

Mitä sanaa käytämme kun koira tekee väärin? Sopiiko ”ei” vai joku muu sana paremmin? Valitse yksi sana jota käytätte aina jotta koiran on helppo ymmärtää. Jos kaikki perheessä käyttävät samaa sanaa tulee koira nopeasti oppimaan mitä sana tarkoittaa. Sama koskee kaikkia käskyjä mitä haluatte koiralle opettaa. Mahdollisuus että koira oppii nopeammin lisääntyy jos kaikki käyttävät samaa sanaa kun pentua pyydetään esimerkiksi tulemaan, makaamaan, tai ymmärtämään että se tekee väärin.

Mitä kannattaa olla kotona kun pentu tulee?

Alla me Petsterillä olemme tehneet listan asioista jotka on hyvä olla:

  • Rauhallinen paikka jossa pentu saa olla rauhassa, esimerkiksi oma kori/peti joka on laitettu rauhalliseen paikkaan. Kun pentu makaa pedissään pitää sen antaa olla rauhassa.
  • Valjaat/kaulapanta tai talutushihna – mieluiten jota voi säätää kun pentu kasvaa nopeasti.
  • Ruoka ja vesikulho
  • Kynsien leikkuri – pitää vaihtaa joka 6 :es kuukaus tai hioa. Liian tylsä leikkuri saattaa vaurioittaa koiran kynttä.
  • Leluja jotka kestävät pennun teräviä hampaita – voit myös valmistaa omia leluja esimerkiksi viltistä josta leikkaat rimpsuja ja letität yhteen.
  • Puhdistusaineen joka postaa pissan hajua jos käy vahinko.
  • Kuljetuskoppa/Turvallisuusvaljaat jotta matkat ovat turvallisia
  • Kakkapusseja!
  • Shampoota ja hoitoainetta jos pentu päättäisi laittaa puutarhan uuteen uskoon tai liata itsensä muulla tavalla.

Dela:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Relaterat

Relaterade inlägg

Kesän vaarat koiralle

Kesä on ihan nurkan takana, mikä ilahduttaa useimpia. Lämmin sää, pitkät kävelyt ja ajan vietto ulkona, ovat asioita jotka houkuttelevat, mutta niihin liittyy myös vaaroja

Vinkkejä varsasesonkiin

Kauan odotettu kevät on vihdoin täällä, ja sen mukana myös varsasesonki! Harva asia on yhtä ihana todistaa kuin varsa joka juoksee laitumella, innokas näkemään mitä

Jäljestä koirasi kanssa

Jäljestys koiran kanssa on sekä hauskaa että hyödyllistä. Sen lisäksi että se vahvistaa koiran keskittymiskykyä ja hajuaistia, se myös parantaa ihmisen ja koiran välistä kommunikaatiota