RUOAT JA RAVINTOLISÄT KANTAVALLE NARTULLE

Kantavan ja imettävän nartun tärkein tehtävä on tarjota pennuilleen ne ravinteet mitä ne tarvitsevat kehittyäkseen. Siksi on tärkeää että narttu saa sen määrän ruokaa ja ravintolisiä joita tarvitaan jotta pennut olevat terveitä.

Ajateltavaa ennen parittelua

Tärkeää ajateltavaa ennen parittelua on mitä ruokaa narttu syö. Siksi että aikuisen ruoka vähällä energialla ei riitä tiineyden loppua kohden, ja siksi on hyvä hankkia uutta ruokaa jo innan kuin narttu on tiineenä. Vaihda siis energiarikkaaseen täysrehuun joka kattaa nartun tarpeet.

Ruuan määrä tiineyden aikana

Ensimmäisten viikkojen ajan narttu käyttää yhtä paljon energiaa kuin normaalisti, eikä ruuan määrää tarvitse säätää. Mutta suunnilleen 5 viikon jälkeen on aika lisätä ruokaa ja narttu tarvitsee suunnilleen 20-50% enemmän energiaa. Miten paljon enemmän ruokaa narttu tarvitsee riippuu ihan sen aktiivisuustasosta , koosta ja pentujen määrästä mahassa. Mallina voi pitää mielessä että nartun painon kuuluu nousta noin 25% jotta sillä on hieman lisävarastoa , mutta ei ole lihava.

Kun lisäät ruuan määrää voit myös levittää ruuan määrän moneen eri ateriaan pitkin päivää tai jos omistat nirson nartun voi vapaa pääsy ruualle olla hyvä vaihtoehto.

Ruuan määrä imettäessä

Kun pennut saapuvat maailmaan tulee nartun energiantarve lisääntymään huomattavasti. Narttu joka on saanut keski-ison pentueen tarvitsee suunnilleen 50% enemmän ruokaa kuin ennen tiineyttä ensimmäisenä viikkona ja tuplasti enemmän toisena viikkona, ja noin kolme tai neljä kertaa niin paljon ruokaa kolmantena viikkona. Tämä sen takia että narttu imettää eniten kolmantena viikkona.

Jaa myös nyt ruoka 3-5 ateriaan päivän aikana ja pidä huolta että narttu saa syödä ruokansa eritellyssä paikassa.

Lisäravinteet

Jos narttu saa oikean määrän ruokaa se ei usein tarvitse lisäravinteita. Mutta välillä narttu voi olla nirso eikä saa syötyä sitä määrää ruokaa kun olisi tarve jotta paino pysyisi oikeana. Hyvä lisäravinne on tämä energiapatukka joka sisältää kokonaiset 6000 kcal/kg jonka avulla narttu saa pienestä määrästä paljon energiaa.

Dela:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Relaterat

Relaterade inlägg

Kesän vaarat koiralle

Kesä on ihan nurkan takana, mikä ilahduttaa useimpia. Lämmin sää, pitkät kävelyt ja ajan vietto ulkona, ovat asioita jotka houkuttelevat, mutta niihin liittyy myös vaaroja

Vinkkejä varsasesonkiin

Kauan odotettu kevät on vihdoin täällä, ja sen mukana myös varsasesonki! Harva asia on yhtä ihana todistaa kuin varsa joka juoksee laitumella, innokas näkemään mitä

Jäljestä koirasi kanssa

Jäljestys koiran kanssa on sekä hauskaa että hyödyllistä. Sen lisäksi että se vahvistaa koiran keskittymiskykyä ja hajuaistia, se myös parantaa ihmisen ja koiran välistä kommunikaatiota