Ratsastuskypäräopas

Ratsastuskypärää valittaessa on otettava huomioon useita tärkeitä tekijöitä. Tällä sivulla käymme läpi kypärän istuvuuden, kypärän koot, turvamerkinnät ja kypärän tarvikkeet.

Oikean kypärän valinta
Markkinoilla on monia ratsastuskypäriä, jotka voivat tehdä ratsastusmatkastasi turvallisemman. Ratsastuskypärää ostettaessa on tärkeää, että istuvuus on hyvä ja että se täyttää turvallisuusvaatimukset. Jos kilpailet missä tahansa lajissa, myös ratsastuskypärä on hyväksyttävä. Silloin voi olla enemmän tai vähemmän tärkeää, miltä itse kypärä näyttää. Haluat ehkä ratsastuskypärän, joka sopii muihin ratsastusvarusteisiin, sopii hevosen satulaan tai erottuu joukosta? Onneksi jokaiselle löytyy jotakin; klassisista, tyylikkäistä sametti- tai mokkakypäristä värikkäisiin muovikypäriin tai ratsastuskypäriin strasseilla ja glitterillä. Yleisiä värejä ovat musta, ruskea ja laivastonsininen – mutta ratsastuskypäriä löytyy kaikissa mahdollisissa väriyhdistelmissä ja kuvioissa. Kun valitset kypärän, tarvitset päämitat ympärysmitassa oikean koon löytämiseksi. Mittaa tämä suunnilleen kulmakarvojen korkeudelta tai juuri yläpuolelta, kuten alla olevassa kuvassa.

Kun sinulla mitta kypärällesi, voit helposti valita ratsastuskypärän koon. Koot ilmoitetaan yleensä senttimetreinä ja joskus ne ovat säädettävissä. Säädettävät kypärät voivat olla kooltaan 54-58 cm. Nämä kypärät voidaan joko kiinnittää eri tavoin, säätää tai voit käyttää erikokoista vuorausta (sisävuorausta) koon säätämiseen. Joissakin ratsastuskypärissä on ruuvi, jolla voit säätää kypärän kokoa. Lasten ratsastuskypärät ovat usein säädettävissä, mikä on kätevää, ettei sinun tarvitse ostaa uutta kypärää niin usein. Kun ostat lapsellesi ratsastuskypärän, muista, ettei kypärä ole liian suuri, jotta lapsi voi ”kasvaa sisään”, koska se voi tarkoittaa, että kypärä ei suojaa kunnolla.

Ratsastuskypärän istuvuus
Kun olet valinnut ratsastuskypärän koon, on aika tarkistaa, kuinka se sopii päähän. Kypärää ei saa olla vaikea pukea tai riisua, se ei saa olla liian tiukka tai löysä. Jos kypärä kallistuu eteenpäin tai sivuille, se on liian suuri. Sinun tulisi tuntea, että se istuu mukavasti ja peittää pään hyvin. Jos ratsastuskypärässä on suojaverkko, sen ei pitäisi häiritä näkökenttääsi eteenpäin tai sivuille. Säädät ja kiristät leukahihnaa niin, että kypärä on mukavasti paikallaan. Kun kypärä on päällä, se ei saa häiritä näköä tai kuuloa.

Ratsastuskypärän turvamerkintä
Hyvä ratsastuskypärä on ratsastuskypärä, joka on testattu ja merkitty oikealla turvamerkinnällä. Jos aiot kilpailla, kypärän tulee olla hyväksytty (katso lisätietoja Suomen ratsastusliitosta). Merkintä tarkoittaa, että kypärä on testattu nykyisten standardien mukaisesti ja se voi täyttää tietyt vaatimukset. Jotkut asiat, joita voidaan testata, ovat iskunvaimennuskyky, sivuttaisvakaus, joustavuus ja se, että näet ja kuulet hyvin kypärän ollessa päällä. Euroopan komissio tarkastelee parhaillaan merkintöjä koskevia turvallisuusvaatimuksia, joten siirtymäsäännöt koskevat ratsastuskypäriä, jotka on valmistettu 2014-11-04. Näissä kypärissä voi olla erilaisia ​​merkintöjä käytetyistä testimenetelmistä riippuen, mutta yleisiä merkintöjä ovat: VG1 01.140, EN 1384 + VG1, CE ++
Jos ratsastuskypärässä on vain merkintä EN1384: 2012 tai EN1384: 1996, sinun tulee vielä kerran tarkistaa, että ne on hyväksytty kilpailuun, koska niitä ei todennäköisesti ole testattu uusien vaatimusten mukaisesti. Tarkista myös tämä, jos sinulla on kypärä valmistettu ennen 2014-11-04. Suomen ratsastusliiton hyväksymien ratsastuskypärien perussääntö on CE-merkintä. VG1 ja EN 1384 ovat lisämerkintöjä.

Milloin kypärä tulisi vaihtaa?
Yleisesti sanotaan, että kypärät tulisi vaihtaa kolmen tai viiden vuoden välein. Jos olet kaatunut tai osunut kypärään, se on myös vaihdettava. Joskus kypärää ei voi katsoa ulkopuolelta, jos se on vaurioitunut – siksi on tärkeää hävittää kypärä aina kun osut tai pudotat sen. Jos lainaat ratsastuskypärän joltakulta tai haluat ostaa käytetyn kypärän – muista ottaa selvää kypärän historiasta. Emme suosittele käytetyn kypärän ostamista, sillä joitain vammoja ei voi nähdä paljaalla silmällä. Pidä kypärästäsi hyvää huolta ja säilytä sitä niin, ettei se putoa lattialle tai vaurioidu. Jotkut ratsastuskypärät tulevat ostohetkellä suojapussin, -suojuksen tai -laukun mukana – mutta voit ostaa myös kypäräpussin säilytykseen.

Tarvikkeet ratsastuskypärälle
Joitakin esimerkkejä kypärän lisävarusteista ovat kypärän päällinen, kypärämyssy, kypärälaukku ja kypärän huppu. Ratsastuskypärään tehdyllä hupulla tai hatulla suojaat paremmin säältä, kylmältä ja tuulelta. Oikean kokoisella kypärällä voi olla vaikea sovittaa hattu alle, kun halutaan välttää paleltumista ratsastuksen aikana. Kypärämyssy peittää korvat ja kaulan sekä lämmittää päätä. Kypärähattu on ohuempaa materiaalia, jossa itse kypärä istuu, ja siksi se sopii useimpien ratsastuskypärien alle. Kypärän hupussa on myös ohuempaa materiaalia pään päällä, mutta se lämmittää korvia, niskaa ja kaulaa. Jotkut kypärämyssyt voidaan vetää hieman ylös nenän yli, mikä voi olla mukavaa, kun ajat talvella. Kypärälaukku tai -reppu, jossa on tilaa ratsastuskypärälle, on käytännöllinen, kun haluat säilyttää ja kuljettaa kypärää.

Dela:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Relaterat

Relaterade inlägg

Kesän vaarat koiralle

Kesä on ihan nurkan takana, mikä ilahduttaa useimpia. Lämmin sää, pitkät kävelyt ja ajan vietto ulkona, ovat asioita jotka houkuttelevat, mutta niihin liittyy myös vaaroja

Vinkkejä varsasesonkiin

Kauan odotettu kevät on vihdoin täällä, ja sen mukana myös varsasesonki! Harva asia on yhtä ihana todistaa kuin varsa joka juoksee laitumella, innokas näkemään mitä

Jäljestä koirasi kanssa

Jäljestys koiran kanssa on sekä hauskaa että hyödyllistä. Sen lisäksi että se vahvistaa koiran keskittymiskykyä ja hajuaistia, se myös parantaa ihmisen ja koiran välistä kommunikaatiota