Nyt kiimasesonki on täällä!

Kevät lähestyy vauhdilla, mikä tarkoittaa että kiimasesonki alkaa pian, tai joillakin tammoilla on jo alkanut. Tämä voi olla haastavaa aikaa tammoille joilla on vahvat kiiman oireet, ja on tärkeää että hevosenomistajana teemme kaikkemme lievittääksemme tamman mahdollisia oireita. Täällä kerromme millaisia oireita tammalla voi kiiman aikaan esiintyä, ja vinkkejä miten voimme auttaa tammojamme.

Hevosen kiima ohjautuu valosta ulkona. Tämä tarkoittaa että useimmilla tammoilla on kiimasesonki aikaisesta keväästä aikaiseen syksyyn. Myöhäisen syksyn ja talven aikana useimmat tammat ”lepäävät” kiimasta. Tämä voi kuitenkin olla yksilöllistä.

Miten tiedän onko tammallani kiima?

On kovin yksilöllistä mitä tulee oireisiin ja siihen miten kiima vaikuttaa hevoseen. Joillakin tammoilla kiimaa ei huomaa, eikä tammalla ole mitään oireita. Toisilla tammoilla voi olla oireita ilman että niistä koituu sen isompaa ongelmaa. Sitten on myös tammoja joilla on todella vahvoja oireita.

Oireita jotka voivat esiintyä kiimasesongin aikana:

  • On enemmän kiinnostunut muista hevosista
  • Muiden hevosten jättäminen voi olla vaikeaa
  • Yllä mainitut oireet voivat myös esiintyä toisinpäin, eli hevonen ei halua olla muiden hevosten läheisyydessä
  • Hännän nostelu
  • Takajaloille nouseminen
  • Pissaa usein
  • Herkempi esimerkiksi harjaamisen ja satuloinnin aikana

Tamman munasarjat ovat juuri satulanpaikan takana. Tämän takia kiima voi vaikuttaa hevoseen niin että eteenpäinpyrkimys, liikkuvuus ja halu tehdä töitä muuttuu.

Tästä näkee että tammalla voi olla paljon erilaisia oireita jotka voivat esiintyä monella eri tavalla, siksi on tärkeää oppia tuntemaan tamma, tietääkseen millaisia kiiman oireita juuri sillä tammalla esiintyy.

Miten voin auttaa tammaani?

Mahdollisten ongelmallisten oireiden lievittämiseksi on tärkeää antaa tammalle rauhallinen ympäristö. On myös hyvä välttää isoja muutoksia kiiman aikana, sillä se voi lisätä hevosen stressiä. Jos omistaa hevosen vahvoilla oireilla ei esimerkiksi tallin vaihdos ole suotavaa hankalimpaan aikaan.

Onneksi monet tammat saavat vain lieviä oireita, tai ei oireita lainkaan, kiiman aikana. Mutta jos omistaa tamman todella vahvoilla oireilla kannattaa harkita lisäravinteiden antamista. Kotisivuillamme löytyy NAF Oestress lisäravinne. Lisäravinne on tehty auttamaan tammoja vahvoilla oireilla kiiman aikana. Tuote sisältää esimerkiksi munkinpippuria ja magnesiumia, jotka auttavat tekemään tamman olon mukavammaksi. NAF Oestress on ehdottomasti kokeilun arvoinen jos omistaa hevosen vaikealla kiimalla.

Dela:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Relaterat

Relaterade inlägg

Kesän vaarat koiralle

Kesä on ihan nurkan takana, mikä ilahduttaa useimpia. Lämmin sää, pitkät kävelyt ja ajan vietto ulkona, ovat asioita jotka houkuttelevat, mutta niihin liittyy myös vaaroja

Vinkkejä varsasesonkiin

Kauan odotettu kevät on vihdoin täällä, ja sen mukana myös varsasesonki! Harva asia on yhtä ihana todistaa kuin varsa joka juoksee laitumella, innokas näkemään mitä

Jäljestä koirasi kanssa

Jäljestys koiran kanssa on sekä hauskaa että hyödyllistä. Sen lisäksi että se vahvistaa koiran keskittymiskykyä ja hajuaistia, se myös parantaa ihmisen ja koiran välistä kommunikaatiota