MITÄ VOIN TEHDÄ PUNKEILLE & MITÄ SAIRAUKSIA NE VOIVAT AIHEUTTAA?

Kevään lämmittävät auringonsäteet ovat vihdoin täällä, mutta lämmön kanssa tulee myös jotain jota koiranomistajat luultavasti eivät ole kaivanneet: punkit.

Ne sairaudet jotka tulevat pienten mutta ilkeiden punkkien mukana ovat vaarallisia ja voivat monessa tapauksessa olla jopa hengenvaarallisia. Voi olla vaikeaa löytää punkkiainetta joka on hyvä sinulle koiranomistajana ja joka antaa koirallesi tarvittavan suojan. On olemassa erilaisia kaulapantoja, reseptitabletteja, jauheita sun muuta jotka pitävät pienet hyönteiset loitolla.

Mitä tapahtuu jos koirani saa punkinpureman?

Tärkeää tietää on että kaikki punkit eivät kanna tartuntaa. Nyrkkisääntö on aina tarkistaa koira punkkien varalta joka ilta – jos löydät punkin poista se heti!

Joko punkin voi nipistää pois sormilla jos siltä tuntuu – tärkeää on ettei pää jää kiini. Muuten on myös olemassa niin sanottuja työkaluja kuten punkkipinsettejä, punkkipoimijoita tai punkkilassoja jotka auttavat poistamaan punkin turvallisesti!

Jos koira saa tartunnan – millä tavalla se on sairas ja mitä oireita ilmenee?

Jos koirasi saa tartunnan on tartunta todennäköieseti sairaus nimeltä borrelioosi tai infektio nimeltä anaplasmoosi. TBE jonka ihmiset usein saavat on harvinainen koirilla.

Borrelioosi (Borrelia) – Aiheuttaa bakteeri jossa punkki aiheuttaa infektion imemällä verta vähintään vuorokauden. Vaikka punkki on poistettu voi kestää kauan ennen kuin sairaukessa ilmenee oireita. Suurin osa koirista jotka ovat saaneet punkilta taudin eivät sairastu. Borrelioosin oireet koiralla ovat huonontunut yleiskunto, kuume, väsymys, kipeät ja jäykät nivelet ja ontuminen joka välillä vaihtelee jalkojen välillä, niin sanottu vaeltava ontuminen.

 

Anaplasmoosi (Anaplasma phacocytophilum) – Niin sanottu bakteeritulehdus jossa koira saa oireita kuten kuumetta, väsymystä, huonoa ruokahalua, kipua ja jäykkyyttä. Ne saavat usein puutteen verihiutaleista joka näkyy eläinlääkärin ottamassa verikokeessa. Myös tässä sairauksessa punkin on pitänyt imeä verta yli vuorokauden. Pureman jälkeen kestää noin 1-2 viikkoa ennen kuin koiralla ilmenee oireita. Koira voi saada tartunnan ja joko sairastua vakavasti tai voida huonosti miedommilla oireilla. Hoidollakoira toipuu usein todella nopeasti.

Dela:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Relaterat

Relaterade inlägg

Kesän vaarat koiralle

Kesä on ihan nurkan takana, mikä ilahduttaa useimpia. Lämmin sää, pitkät kävelyt ja ajan vietto ulkona, ovat asioita jotka houkuttelevat, mutta niihin liittyy myös vaaroja

Vinkkejä varsasesonkiin

Kauan odotettu kevät on vihdoin täällä, ja sen mukana myös varsasesonki! Harva asia on yhtä ihana todistaa kuin varsa joka juoksee laitumella, innokas näkemään mitä

Jäljestä koirasi kanssa

Jäljestys koiran kanssa on sekä hauskaa että hyödyllistä. Sen lisäksi että se vahvistaa koiran keskittymiskykyä ja hajuaistia, se myös parantaa ihmisen ja koiran välistä kommunikaatiota