Kynsienleikkuu ei ole kaikkien koirien suosikkiaktiviteetti. Mutta on olemassa vinkkejä joita voi kokeilla sen helpottamiseen. Tällä sivulla käymme läpi miten leikkaat koirasi kynnet, miksi sinun pitää tehdä niin, erilaisia kynsisaksia ja kynsipihtejä sekä asioita joita voit tehdä lisäämään mukavuutta pelokkaalle koiralle.

Miksi kynnet pitää leikata?

Miksi koiran kynnet oikeastaan leikataan? Eivätkö ne kulu itsekseen? Kyllä, osittain kynnet kuluvat kun käytte lenkillä esimekiksi asvaltilla tai soralla. Jos elät aktiivista elämää koirasi kanssa, paljolla ulkoilulla ja liikunnalla, voivat kynnet psysyä hyvinä itsekseen eikä niitä tarvitse leikata. Mutta monet lemmikkikoirat tarvitsevat säännöllistä kynsienhoitoa etteivät kynnet katkea tai kasva sisäänpäin. Liian pitkäksi kasvanut kynsi aiheuttaa kipua ja lisää kynsimurtumien ja kynnen katkeamisen riskiä. Tämä on leikkaamisen tärkein syy. Kun kynnet ovat liian pitkät on käveleminen epämukavaa tai ehkä jopa kivuliasta. Riski että koira jää kiinni johonkin lisääntyy ja silloin kynsi voi murtua ja katketa. Kun leikkaat kynnet säännöllisesti vähennät tämän riskiä.

Kynsienleikkuu – mitä tarvitsen?

♦  Terävät sakset tai pihdit

♦  Hyvän valaistuksen

♦  Tietoa

♦ Kärsivällisyyttä

♦  Yhteistyökykyisen koiran

Jos yksi tai useampi näistä asioista puuttu on asia helppo korjata. Terävät kynsisakset tai kynsipihdit voit ostaa tästä, hyvän valaistukset löydät ehkä keittiöstä tai vessasta (tai kirkkaan lukulampun läheltä), tietoa saat kun olet lukenut tämän tekstin ja kärsivällisyyttä – sitä on ehkä vaikea löytää jos sinulla ei sitä jo ole.  ☺ Mutta koirasi tähden – ota muutama syvä sisäänhengitys, pysy rauhallisena ja anna sen ottaa sen aika jonka se vaatii. Älä ole koskaan stressaantunut kun leikkaat kynnet – silloin on parempi antaa olla ja yrittää uudestaan paremmalla ajalla. Yhteistyöhaluinen koira voi olla toinen asia listalta jota kaikilla ei ole – mutta alempana annamme vinkkejä miten leikkaat kynnet vaikeammalta koiralta.

Kynsipihdit vai kynsisakset?

Mitkä ovat parhaat – sakset vai pihdit? Sekä sakset että pihdit tekevät saman työn, joten valinta riippuu siitä mitä pidät itse parempana. Jotkut ovat sitä mieltä että he saavat paremman yleiskatsauksen saksilla ja toisten mielestä pihdeillä on tarkempaa mistä kuuluu leikata. Kynsisaksille ote on myös erilainen kun mitä pihdeillä, myös tämä on makuasia. Tärkeintä on että työkalu jota käytät on terävä. Vaihda mieluusti kynsityökalua 1-1,5 vuoden jälkeen jotta olet varma että pinnat ovat terävät. Jos pihdit tai sakset ovat tylsät voi kynsi painautua yhteen eikä leikkaus ole yhtä hieno – tämä aiheuttaa koiralle epämukavuutta.

Miten kynnet leikataan?

Kun sinulla on kaikki mitä tarvitset leikkaamisen, ota tukeva ote koiran tassusta ja leikkaa vähän kerrallaan. Jos koirallasi on tummat kynnet voi olla vaikeampaa nähdä missä suoni menee, joten leikkaa aina vähän pienempi pala kun mitä luulet että tarvitsee ja työstä hitaasti ylöspäin. Jos tunnet kynnen alaosaa voit tuntea pehmeämmän osan suonen kohdalta. Vaalean kynnen läpi voi nähdä puhelimen tai taskulampun avulla – suoni on vaaleanpunainen. Kun leikkaat kynttä on hyvä ottaa ote kynnestä niin ettei kynsi kierry kun sitä leikataan. Leikkaa mielummin pienissä paloissa kun koko kynsi kerrallaan, ja yritä leikata 45 asteen kulmassa. Leikkauksella kuuluu olla sama kulma kuin kynsien kulma lattiaa vasten. Älä unohda leikata etutassujen kannukset (ja takajalkojen, jos omistat rodun jolla on kannukset kaikissa tassuissa). Jos leikkaat tummaa kynttä ja näet tumman pisteen kynnen keskellä, älä leikkaa enempää – piste on suonen kanava.

 

Jos koiralla on todella ylipitkä kynsi on hyvä leikata todella vähän kerrallaan sillä kynnen suoni pitenee kun kynsi on pitkä. Riski että kynsi alkaa vuotamaan kun leikkaat voi siksi olla isompi. Mutta jos lyhyin väliajoin leikkaat ylipitkiä kynsiä, tulee suoni lyhenemään ajan kanssa. Silloin kynsiä voi taas leikata normaalisti sopivaan pituuteen. Kun alat kuulemaan kynsien äänen lattiaa vasten kun koira kävelee – on aika leikata kynnet. Kynnet eivät saa painua lattiaa vasten niin että koira ”seisoo varpaillaan”.

Jos olet epävarma kynsien leikkaamisesta voit käyttää kynsiviilaa ja viilata kynnet leikkaamisen sijaan. Voit myös viimeistellä leikkauksen saksien tai pihtien jälkeen viilamalla pois terävät reunat.

Kun sinulla kerran on tassu kädessä kannattaa samalla tarkastaa tassujen anturat. Saatat löytää pieniä viiltohaavoja tai muita vammoja ja pienet kivet tai tikut voidaan poistaa. Jos koiralla on kuivat tai lohkeilevat anturat kannattaa käyttää tassuvoidetta tai tassuvahaa joka antaa kosteutta ja suojaa anturoille.

Jos kynnestä vuotaa verta

Jos kynnestä vuotaa verta olet sattunut leikkaamaan kynnen suoneen. On tärkeää ettet reagoi liian voimakkaasti ja huolestuta koiraa – esitä ettei mitään tapahtunut. Koira saattaa vingahtaa tai riuhtasta tassunsa – rauhoita koira ja leikkaa vielä pari kynsi. Vuodon tyrehdyttämiseen voi käyttää siihen tarkoitettua jauhetta tai suihketta. Jauhe laitetaan suoraan vuotavalle alueelle ja aluetta painetaan tasaisella paineella kunnes vuoto lakkaa. Jos olet leikannut syvemmälle suoneen voi vuotoa kestää kauemmin – soita varmuuden vuoksi eläinlääkärille.  Suoneen leikkaaminen ei ole vaarallista, ja vamma paranee nopeasti.

Pennun totuttaminen kynsienleikkuuseen

Jos olet totuttamassa pentuasi kynsienleikkuuseen on olemassa paljon näppäriä vinkkejä joita voi kokeilla. Ensinnäkin leikkaa kynnet lenkin tai lelutuokion jälkeen kun koira on väsynyt ja rauhallinen.  Jos koira ei ole tottunut sylissä olemiseen tai kantamiseen voi se olla ensimmäinen askel. Aloita totuttelemalla koira istumaan sylissä rauhallisesti ja paikallaan, samalla kun kehut koiraa. Kun pentu on paikallaan sylissä voit rauhallisesti aloittaa tassujen ja kynsien koskettelun samalla kun kehut pentua. Jos se sujuu hyvin voit varovaisesti pidellä tassua hetken, ja sitten päästää ja kehua. Pidä huolta että pentu oppii etteä tassun piteleminne on ok. Koiraa ei tarvitse pitää sylissä kun kynsiä leikataan, mutta pienen pennun kanssa se voi olla helpoin tapa.

Sitten voit ottaa esiin kynsisakset tai kynsipihdit ja pidellä niitä tassujen lähellä, ilman että leikkaat kynsiä, samalla kun kehut pentua ja palkitset herkulla. Tee siitä osa leikkiä. Toista tämä muutaman kerran kunnes pentu yhdistää kynsipihdit johonkin hauskaan joka johtaa kehuihin ja herkkuihin. Sitten voit aloittaa leikkaamisen varovaisesti – aloita leikkaamalla vaan yhden kynnen ja odota jokunen päivä ennen kun leikkaat seuraavan kynnen. Kun leikkaat kynsiä enismmäistä kertaa leikkaa vain kynnen kärki ettet vahingossa leikkaa kynnen suoneen ja aiheuta verenvuotoa. Ole varovainen, rauhallinen ja vakaa kädellä ja pidä mielessä että koira saattaa riuhtaista tassunsa, ettet leikkaa vahingossa suoneen. Anna hirveästi kehuja kun pentu pysyy paikallaan ja olette valmiita.

Jos satut leikkaamaan suoneen on tärkeää ettet reagoi liian vahvasti – esitä niinkuin mitään ei olisi tapahtunut ja pysäytä vuoto tarvittaessa siihen tarkoitetulla jauheella tai suihkeella. Vaikka pentu vinkuisi tai vetäisi tassun pois on tärkeää että et pelästy tai kauhistu. Jos olet leikannut niin syvälle ettei verenvuoto lopu saatat joutua soittamaan eläinlääkärille.

Pelokkaat tai vaikeasti käsiteltävät koirat

Osa koirista vinkuu tai haukkuu heti kun kynsipihdit otetaan esiin. Tai juoksevat piiloon. Koiranomistajana voi olla rankkaa jos koira on pelokas tai huolestunut kynsienleikkuun yhteydessä. On tietenkin erityisen pelottavaa leikata jos koira huutaa niin kuin sitä sattuisi jo ennen kuin leikkaamisen on aloittanut. Usein asia on juuri niin; koira äänehtii vaikka sitä ei satu. Niin kauan kun pidät koiraa oikealla tavalla, etkä kierrä kynttä tai varvasta, ja leikkaat kynsikapselia koiraan EI satu.

Koiraa jota on vaikea käsitellä kynsienleikkuun yhteydessä voi yrittää totuttaa samaan tapaan kuin pentua. Kokeile yllämainittuja vinkkejä. Tee kynsienleikkuusta jotain hauskaa ja mukavaa josta koiraa kehutaan ja palkitaan. Ota esiin koiran suosikkiherkut – palkan pitää ola tarpeeksi palkitseva/motivoiva jotta koira ”työskentelee” sen saamiseksi. Aloita pitelemällä tassua ja kehumalla, sitten ala lähestymään kynsipihtejä. Harjoittele koiran kanssa paikallaan istumista kun pitelet kynsipihtejä ja palkitse koiraa kun se jää paikalleen. Älä etene liian nopeasti – anna tämän kestää pari päivää ennen kuin edes leikkaat kynttä. Ja taas – vaikka se tuntuisi vaikealta on tärkeää että pysyt rauhallisena ja turvallisena. Muuten on vaikea saada koira rauhoittumaan ja tuntemaan olonsa turvalliseksi. Voit kokeilla leikkiä koiran kanssa kunnes se väsyy ennen kun leikkaat kynnet, tai kokeile kynsien leikkaamista kun koira lepää (älä yllätä koiraa, mutta käytä hyväksi tilannetta kun koira makaa rauhassa ja leikkaa varovaisesti kynsi ja palkitse koiraa.)

Jos koira ei missään nimessä suostu olemaan mukana kun kynsisakset tai kynsipihdit otetaan esiin – kokeille kynsiviilaa. Ehkä koira kokee että on helpompaa jos kynnet viilataan. Jos tämä ei onnistu, tai et itse halua olla mukana kun koiran kynnet leikataan voi olla hyvä mennä eläinlääkärille tai eläinkauppaan kynsienleikkuu-palvelulla. Kuonokoppaa tai kaulusta voidaan käyttää lisäämään leikkaajan turvallisuutta.

Dela:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Relaterat

Relaterade inlägg

Kesän vaarat koiralle

Kesä on ihan nurkan takana, mikä ilahduttaa useimpia. Lämmin sää, pitkät kävelyt ja ajan vietto ulkona, ovat asioita jotka houkuttelevat, mutta niihin liittyy myös vaaroja

Vinkkejä varsasesonkiin

Kauan odotettu kevät on vihdoin täällä, ja sen mukana myös varsasesonki! Harva asia on yhtä ihana todistaa kuin varsa joka juoksee laitumella, innokas näkemään mitä

Jäljestä koirasi kanssa

Jäljestys koiran kanssa on sekä hauskaa että hyödyllistä. Sen lisäksi että se vahvistaa koiran keskittymiskykyä ja hajuaistia, se myös parantaa ihmisen ja koiran välistä kommunikaatiota