Kun omistaa hevosen tulee kesästä usein mieleen ihanat hevosten kesälaitumet. Rauhallisempi jakso nelijalkaisille ystävillemme – mutta myös meille hevosenomistajille kun karsinoiden siivous, hevosten sisään ja ulos vieminen sekä loimenvaihto on muisto vain. Mutta ennen kun hevonen päästetään kesälaitumelle on vielä paljon suunniteltavaa ja mietittävää! Alapuolella käymme läpi asioita jotka on tärkeä pitää mielessä ennen kun hevonen päästetään laitumelle.
Asteittain totuttelu
Ratsuhevosemme ovat tottuneita saamaan päivittäin kuitupitoisen ruokavalion karkearehulla ja väkirehulla. Kun hevoset päästetään laitumelle tämä on iso muutos hevosten vatsalle. Hevosen vatsa on tehty kuitujen hajottamiseen ja siksi on tärkeää että hevosen vatsa totutetaan asteittain ruohon syöntiin. Aloita syöttelemällä hevosta noin 10 minuuttia päivässä ja pidennä sitten aikaa päivä päivältä. Aloita ruohoon totuttelu jo muutama viikko ennen laitumelle päästöä.
Rauhoita treenit ennen laidunta
Hevonen joka on täydessä kisakunnossa hyötyy vähän rauhallisemmista treeneistä ennen laituemme päästöä. Ratsasta muutama rauhallisempi hölkkäily treeni ja kävelytä hevosta viimeiset päivät ennen laidunta niin että hevonen saa rentoutua kunnolla. Jos suunnittelet hevosella ratsastamista laidunkauden aikana voi olla fiksua antaa hevosen nukkua sisällä yön aikana. Toinen mahdollisuus on antaa hevosen seistä sisällä päivän lämpimimpien tuntien aikana. On myös mahdollista tukiruokkia niitä hevosia jotka sitä tarvitsevat.
Tarkista laidun
Ennen kuin hevoset päästetään laitumelle on tärkeä tarkistaa laidun. Kävele kerran laitumen ympäri ja tarkista että aidat ovat ehjät. Pidä myös huolta että sähkö kulkee koko laitumen ympäri ettei kukaan hevosista pääse livahtamaan ulos laitumelta. Tarkista myös ettei laitumen sisäpuolella ole vaarallisia kuoppia tai muuta joka voi olla vaaraksi hevosille. Tarkista myös ettei laitumella kasva myrkyllisiä kasveja. Kasvit kuten kielo, keltamo, marjakuusi, konnanleinikki, jaakkovillakko, peltovillakko, rentukka ja kevätkakkarovillakko pitää poistaa tarhasta. Sitten on myös tärkeää että hevosella on suoja laitumella jossa se voi suojautua sateelta, tuulelta ja auringon paahteelta. Kyseessä voi olla esimerkiksi tuulensuoja tai puita ja pensaita. Tärkeää on myös että raikasta vettä ja suolaa on tarjolla!
Päivittäinen valvonta
On olemassa laki jonka mukaan hevosien pitää olla päivittäisessä valvonnassa, se tarkoittaa sitä että hevosia pitää valvoa päivittäin myös kesälaitumella. Pidä huolta että joku käy katsomassa hevosia päivittäin ja tarkistaa mahdolliset haavat ja hevosten yleistilan. Sitten tiedämme että onnettomuuksia sattuu … ja jos hevosesi sairastuisi tai alkaisi ontumaan on hyvä olla karsina valmiina sen varalta että sitä tarvitaan.
Hyönteissuoja
Jos hevonen seisoo ulkona vuorokauden ympäri kaikkien itseppäisten kärpästen ja hyönteisten ympäröimänä voi olla hyvä hommata jonkinlainen suoja hyönteisiä vastaan. On hyvä suihkuttaa koko hevonen kärpässuihkeella vähintään 1krt/päivä sekä käyttää kärpäshuppua tai kärpäspantaa. Katso että kärpäshuppu istuu hyvin eikä hankaa hevosen silmiä, sillä se on nopeasti vaarallista hevoselle. Tarkista myös onko hevosella punkkeja – ne kiinnittyvät usein etujalkojen väliin tai hevosen naamaan. Punkit aiheuttavat hevosille harvoin sairauksia mutta tuntuvat epämukavilta ja aiheuttavat kutinaa.
Ennen kun päästät hevosesi laitumelle – pidä huolta että:
♥ Totutat hevosen vatsan ruohoon asteittain – aloita laiduntaminen 10 minuuttia päivässä ja lisää sitten laidunaikaa päivä päivältä.
♥ Hevosella on aina puhdasta vettä ja suolaa tarjolla.
♥ Että hevosella on pääsy varjoon ja suojaan tuulelta.
♥ Että joku valvoo hevosia päivittäin.
♥ Tarkista aidat ennen laiduntamista ja sen aikana.
♥ Poista myrkylliset kasvit laitumelta.