Tällä sivulla käymme läpi mitä loimea voi käyttää hevoselleen eri tilanteissa. Täältä löydät tietoa miten mittaat hevosen valitaksesi oikean koon, miten kokeilet loimea, minkä tyyppisiä loimia on olemassa, lisävarusteita loimiin sekä miten peset loimesi. Aloitetaan loimien koosta – miten valitset oikean koon loimesta hevosellesi tai ponillesi?

Loimen koon valitseminen – mittaa näin!

Kun ostat hevosellesi loimen valitset koon hevosen selän pituuden mukaan. Selän pituus mitataan säästä hännänjuureen, mutta pidä mielessä että mittaus on suuntaa antava ja yksilöiden välisiä eroja on – sen lisäksi loimen koot eroavat eri valmistajien välillä. Paras tapa löytää oikea koko on mitata selän pituus, löydä parhaiten vastaava loimikoko ja kokeile loimea. Enemmän siitä alempana.

Osa valmistajista kuten QHP, käyttää muita kokotaulukkoja. QHPn loimien kanssa valitset sen sijaan loimen sen koko pituuden mukaan (ei hevosen) – siksi monet koot kuullostavat isoilta. Täältä löydät PDF:än josta näät mitä kokoa nämä vastaavat ”tavalliseen” loimen kokoon verrattuna.

Eri valmistaja – eri koko?

Ihan kuten vaatteiden kanssa (ihmisille ☺) voivat loimien koot vaihdella eri merkkien ja valmistajien välillä. Yksi esimerkki on Bucas joilla on välikokoja kuten 130 cm, 140 cm, 150 cm ja niin edelleen. Tämä voi olla ihan huippu jos hevosesi on kahden koon välissä. Mutta myös kun kokeilet kahden valmistajan loimea samasta koosta, sanotaan 135 cm, voi istuvuus olla erilainen. Toinen loimista voi olla leveämpi edestä kun taas toinen voi olla liian kapea edestä. Tai sitten loimi ei istu hyvin hevosen selän ja pepun kohdalta. Hyvä vinkki voi olla kokeilla uutta loimea ohuen (puhtaan) loimen tai lakanan päällä jotta näät istuuko loimi hyvin. Kun olet kokeillut monia loimia eri valmistajilta alat saamaan käsityksen siitä mitkä loimet istuvat juuri sinun hevosellesi.  Usein kaikilla valmistajilla on yksi muotoilu jota käytetään kaikkien loimien valmistukseen, ja sen takia saman kokoiset loimet istuvat usein suunnilleen samalla tavalla valmistajan eri malleissa. Jos sinulla on kaksi hevosta samalla loimikoolla voi loimet istua erilailla eri hevosilla koska niiden kropat näyttävät erilaiselta – sään koko, selän ja pepun muotoilu, sään ja lautasen etäisyys ja niin edellen voivat erota toisistaan.

Miten loimen kuuluu istua?

Loimen kuuluu istua niin että se makaa lapaa vasten, sen ei kuulua istua liian löysästi. Sinun tulee pystyä kiinnittämään loimi edestä ja alta ongelmitta ja loimen kuuluu tulla sään ylitse. Jalkanauhojen kuuluu istua ”sopivasti” mutta ei liian löysästi niin että hevonen voi jäädä jaloistaan kiinni. Hyvin istuva loimi pysyy paikallaan liukumatta eteen, taakse tai sivulle hevosen pidettyä loimea muutaman tunnin. Liian löysä loimi verrattuna hyvin istuvaan loimeen voi määrittää hankaako loimi hevosta vai ei. Liian iso loimi ei liiku hevosen mukana samalla lailla ja kitka hevosen liikkuessa voi aiheuttaa hankaumia. Ole myös tarkka pitämään huolta loimista, äläkä anna hevosen pitää rikkinäistä loimea ennenkuin se on korjattu. Iso reikä loimessa tai vyö rikkinäisellä klipsillä joka roikkuu vapaana voi olla turvallisuusriski.

Näppäriä loimitarvikkeet paremman istuvuuden takaamiseksi

On olemassa useita eriliasia loimitarvikkeita joita voi käyttää istuvuuden parantamiseksi tai hankaamisen ehkäisemiseksi. Yksi esimerkki on etuosan lisäkappale. Etuosan lisäkappaleella voidaan saada lisää tilaa lavalle ja näin ollen loimea pidennetään/isonnetaan lapojen tai lavan ja sään välillä. Tämä on huippuhyvä lisätarvike jos sinulla om hevonen joka on kovin leveä edestä, tai jos sinulla on loimi joka on muuten hyvä mutta on liian kireä edestä.

Lapasuoja on toinen loimitarvike josta voi olla hyötyä varsinkin klipattujen hevosten kanssa. Suoja istuu ohuena ja liikkuvana esteenä loimen solkien ja hevosen kehon välillä, ja voi tällä tavalla vähintää hankausta. Lapasuojat on usein tehty joustavasta materiaalista niin vähällä soljella kuin mahdollista, pujotetaan hevosen pään yli ja kiinnitetään etujalkojen takaa. On myös olemassa lapasuojia jotka sen sijaan kiinnitetään tarranauhalla tai vetoketjulla.

Löysä kaulakappale on lisäosa jota voi käyttää moneen tilaisuuteen. Se voi toimia lisäsuojana hevoselle sadetta, kylmyyttä tai kärpäsiä vastaan. Ihan niin kuin kuullostaa kaulakappale kiinnitetään hevosen loimeen suojamaan hevosen kaulaa ja niskaa. Erilliset kaulakappaleet löytyvät monilla eri täytteillä jotta ne sopivat eri loimiin. Osa kaulakappaleista kiinnitetään hevosen riimuun nauhoilla tai soljilla hevosen korvien yläpuolella tai kiinnitetään otsapannan tapaan. Meillä Petsteriltä löydät sen lisäksi kätevät kaulakappaleet ihottumahevosille joita voidaan käyttää itsekseen ilman loimea. Nämä ihottuma- kaulakappaleita voit käyttää myös jos hevosellasi on haava tai vamma kaulalla jota haluat suojella lialta ja kärpäsiltä. Ne pujotetaan helposti pään yli ja kiinnitetään etujalkojen takaa.

Kärpäshuppu tai kärpäsotsapanta on lisäosa jota voidaan käyttää kärpäsloimen  lisäksi. Sen takia se voidaan laskea mukaan loimitarvikkeisiin. Kärpäshuppua voi myös käyttää sellaisenaan. Kärpäshuppuja löytyy monenlaisia eri materiaaleista. Ne suojaavat hevosen silmiä ja naamaa ärsyttäviltä kärpäsiltä ja lentäviltä ötököiltä. Osassa kärpäshupussa on reiät korville niin että hevosen korvat ovat ”vapaat”, toisissa hupuissa myös korvat peittyvät ja saavat suojaa hyönteisiltä.

Miten laitat loimen päälle

Kun laitat loimen hevosen päälle alotat aina edestä ja etenet sieltä taakse. Kun olet laittanut loimen hevosen päälle kiinnität etusoljet ensin, sitten soljet mahan alta ja viimeiseksi jalkanauhat ja häntänauhan. Tämä on turvallisin tapa kiinnittää loimi. Kun otat loimen pois päältä teet toisinpäin. Alotat takaapäin jalkanauhoilla ja häntänauhalla, sitten soljet mahan alta ja viimeiseksi etusoljet.

Miten paksu loimen kuuluu olla?

Tämä on kovin yksilöllistä ja kysymykseen on vaikea antaa yksi vastaus. Mutta on olemassa moderni ja fiksu sensori joka auttaa sen määrittämiseen. Meillä Petsteriltä löydät Orsana Chip:in joka on loimisensori joka kiinnitetään hevosen loimeen. Tämä voi mitata hevosen lämpötilaa ja kosteutta loimen alla, jotta voit helpommin päättä mikä loimi sopii eri säähän.

Dela:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Relaterat

Relaterade inlägg

Kesän vaarat koiralle

Kesä on ihan nurkan takana, mikä ilahduttaa useimpia. Lämmin sää, pitkät kävelyt ja ajan vietto ulkona, ovat asioita jotka houkuttelevat, mutta niihin liittyy myös vaaroja

Vinkkejä varsasesonkiin

Kauan odotettu kevät on vihdoin täällä, ja sen mukana myös varsasesonki! Harva asia on yhtä ihana todistaa kuin varsa joka juoksee laitumella, innokas näkemään mitä

Jäljestä koirasi kanssa

Jäljestys koiran kanssa on sekä hauskaa että hyödyllistä. Sen lisäksi että se vahvistaa koiran keskittymiskykyä ja hajuaistia, se myös parantaa ihmisen ja koiran välistä kommunikaatiota