Vaatteet, joita käytät, kun olet tallissa ja ratsastat hevosella, ovat tärkeitä mukavuutesi ja liikkumisvapautesi kannalta. Ratsastushousut ovat avainasemassa ratsastajan ratsastusvarusteissa. Ehkä jopa yksi ratsastajan vaatekaapin tärkeimmistä osista. Tällä sivulla opastamme sinut ratsastushousujen, ratsastuslegginssien, ratsastustrikoiden viidakkoon ja selitämme yleisiä käsitteitä, puhumme istuvuudesta, koosta ja eri malleista.
Ratsastushousut 101
Tässä on joitain yleisiä käsitteitä, joita saatat kohdata ratsastushousuja etsiessäsi:
Kokopaikat tarkoittaa, että ratsastushousuissa on vahvistusta jostain materiaalista (yleensä mokka, nahka, keinonahka, PU, silikoni) jalkoja pitkin (joskus aina nilkaan asti, joskus vahvike päättyy polviin) ja istuin paikoissa, joissa housut lepäävät satulaa vasten. Vahvistusta itseään kutsutaan ”paikoiksi” ratsastusmaailmassa, ja erilaiset paikkalajit ovat kokopaikat, polvipaikat, puolipaikat, kangaspaikat ja paikattomat versiot. Ratsastushousujen vahvikkeet ommellaan joskus housujen muun materiaalin päälle, joskus ne on ommeltu ”suoraan” ilman vuorausta. Tällä vahvistuksella voi olla useita toimintoja, mutta yleensä sen tarkoituksena on antaa ratsastajalle parempi pito satulaan ja suojata ratsastushousut satulan lähellä olevien osien kulumiselta (jotka kokevat kitkaa, kun istut satulaan).
Polvipaikat tarkoittaa, että ratsastushousut on vahvistettu polvissa. Vahvike itsessään sijaitsee housujen sisäpuolella polven alueen ympärillä, siinä osassa, joka on satulaa vasten ajon aikana.
Puolipaikat on toinen nimi polvipituisille ratsastushousuille. On myös vaihtoehtoja, jotka ovat 3/4 paikattuja tai joissa on paikat reiteen.
Epäkäytännöllistä on, kun housuissa ei ole paikkoja. Yleensä tämä ratsastushousutyyppi on satulavahvisteinen, polvivahvistettu, satulaleikattu tai kangaspaikkainen.
Kangaspaikat tarkoittaa, että ratsastushousuissa on vahvistettu kangas. Joskus tämä vahvike on valmistettu samasta kankaasta, josta ratsastushousut on muuten tehty, joskus kangasvahvike on vahvempaa kangasta. Kangas ei anna ylimääräistä pitoa satulaan, mutta tekee ratsastushousut vahvemmiksi alueilla, jotka altistuvat eniten (jotka ovat kosketuksissa satulan kanssa).
Satulaleikkaus on nimi housuille, jotka ovat joko ”päällystetty” kankaalla (koko tyyny kankaalla) tai että sauma menee hieman pakaran yli, kuten se näyttäisi, jos housuissa olisi paikat. Tämän leikkauksen ansiosta satulaan istuminen on mukavaa, koska istuvissa housuissa ei ole epämukavaa saumaa. Satulaleikatut ratsastushousut yhdistetään usein polven vahvistamiseen. Itse asiassa periaatteessa kaikki ratsastushousut ovat satulaleikattuja, paikoilla tai ilman.
Satulavahvisteinen tarkoittaa, että ratsastushousut ovat kankaalla vahvistettuja istuimella.
Polvipaikat tarkoittaa, että polvessa on vahvistus. Valmistajat kutsuvat yleensä ratsastushousuja, joissa on kangasvahvistusta polvessa, polvivahvistukseksi. Housuja, joissa on nahkaa, mokkaa, silikonia tai synteettistä materiaalia polvessa, kutsutaan yleensä polvisuojaksi.
Silikonipaikat tarkoittaa, että ratsastushousuissa on silikonipaineiset alueet parempaan otteeseen satulassa. Tämäntyyppinen ”paikkailu ” on yleensä painettu kankaaseen nauhoilla, pisteillä, kuvioilla tai muilla silikonimateriaalilla. Silikonipäällysteiset ratsastushousut tuntuvat koko satulaleikkaukselta (koko istuimen ja jalkojen sisäpuolen polven alapuolelta, kokopaikka) tai vain polvessa (silikoninen polvipaikka). Silikonipainetut pisteet, kuvio tai nauhat ovat joko strategisesti sijoitettuihin paikkoihin, joissa ratsastushousut ovat eniten kosketuksissa satulaan, tai ne peittävät lähes koko pinnan, jossa housut on verhottu. Silikonipaine antaa tukevan otteen satulaan, koska silikoni ei liukua nahan yli. Monien mielestä silikonipaikat antaa parhaan otteen satulaan – toiset taas pitävät otetta liian hyvänä ja haluavat mieluummin ratsastushousut toisesta materiaalista.
Pull-On ratsastushousut ovat yleinen nimi lasten housuille tai housuille, joilla ei ole nappia vyötäröllä. Tämä malli on vedetty ylle (tästä syystä nimi) ilman vetoketjuja, nappeja tai koukkuja. Ratsastusleggingsit ja ratsastushousut ovat usein tätä mallia.
Matkapuhelintasku, on tasku joka on sijoitettu strategisesti ja suunniteltu siten, että siihen mahtuu matkapuhelin. Joissakin ratsastushousumalleissa on matkapuhelintasku reiden ulkopuolella, jotta matkapuhelin ei ole tiellä, kun istut satulaan.
Thermorid -housut ovat lämpimiä ratsastushousuja, joiden materiaali on hyvä lämmöneristys tai sisävuori. Thermorid -housuja kutsutaan joskus talviratsastushousuiksi. Ne voivat olla vuorattu sisäpuolelta fleecellä tai muulla materiaalilla, pehmustettu tai valmistettu softshellista. Termoridihousut ovat täysin päällystettyjä, polvipehmustettuja ja paikattomia.
Ratsastusleggingsit ovat ratsastushousut, jotka on valmistettu leggings -mallista. Ratsastuslegginsseistä puuttuu usein nappi, koukku tai vetoketju vyötäröllä, ja niissä on joustava vyötärönauha. Jotkut ratsastusleggingsit ovat malliltaan ja materiaaliltaan hyvin samankaltaisia kuin klassiset ratsastushousut, kun taas toiset ovat enemmän kuin harjoitusleggingsit. Ratsastusleggingsit ovat usein joustavia ja mukavia, joten voit liikkua vapaasti satulaan.
Ratsastustrikoot ovat toinen termi leggingseille ja päinvastoin. Moderni, usein materiaaliltaan hieman ohuempi ratsastushousuihin verrattuna. Ratsastustrikoott voidaan valmistaa täysjoustavasta materiaalista, joka on samanlainen kuin legginssitt, joskus niissä on kokopaikat tai polvipaikat. Ratsastuslegginssit ja ratsastustrikoot on usein päällystetty silikonipainatuksella, koska materiaali on niin joustavaa, että mokkanahka tai vahvike muussa materiaalissa ei toimi.
Kilpailuhousuja kutsutaan yleensä valkoisiksi ratsastushousuiksi tai ratsastushousuiksi, jotka on erityisesti suunniteltu kilpailuun tietyllä haaralla. Monilla lajeilla sinun on käytettävä vain valkoisia ratsastushousuja kilpaillessa.
Jodphursit ovat eräänlaiset ratsastushousut, jotka levenevät tai ovat suorat jaloissa, usein kantapää jalan alla. Jodiratsastushousuja kutsutaan joskus islantilaisiksi ratsastushousuiksi, koska ne ovat suosittu malli islantilaisten ratsastajien keskuudessa. Jodphurs on tarkoitettu käytettäväksi nilkkureiden kanssa (matalat ratsastuskengät, joskus kutsutaan myös jodphureiksi) tai muiden matalan akselin ratsastuskenkien kanssa. Ratsastushousut menevät sitten kenkien yli, niitä ei ole työnnetty kenkiin tai nilkkureihin. Muut ratsastushousut istuvat usein tiukasti alas asti, koska ne on tarkoitettu käytettäväksi korkeiden ratsastussaappaiden alla (niin että ratsastussaappaiden varsi on housujen ulkopuolella). Jodphur -malli on yleinen termoridihousuina, koska paksumpi lämpömateriaali sopii harvoin korkeiden ratsastussaappaiden sisään.
Farkkuhousut / Denim -ratsastushousut ovat niin kuin ne kuulostavat housut farkku -materiaalista. Jotkut on valmistettu denimistä, toiset farkuista. Farkkuhousut voivat olla paikalliset tai paikattomat, tiukat tai levenevät.
Eri mallit ja istuvuus
Markkinoilla on erilaisia ratsastushousuja ja legginssejä sekä useita eri malleja. On tavallista, että ratsastushousut ovat korkealla vyötäröllä ja istuvat sitten korkealla lantiolla tai aina vyötärölle asti. Jotkut mallit ovat hieman korkeammat takana. Mutta on myös malleja, joissa on normaali vyötärö tai matala vyötärö. Se, mitä haluat, on täysin sinun päätettävissä. Jotkut uskovat, että korkeavyötäröiset ratsastushousut tarjoavat enemmän vakautta, kun istut satulaan, koska ne voivat tarjota kevyttä tukea vatsalle ja selälle. Toiset uskovat, että malli, jolla on alempi vyötärö, on mukavampi ja tarjoaa enemmän liikkumisvapautta. Erilaisia suunnitteluvaihtoehtoja tai ratsastushousujen yksityiskohtia voi vaihdella loputtomasti, ja tästä on jokaisella ratsastajalla oma mielipiteensä. Voit mieluummin käyttää ratsastushousuja tai legginssejä ilman ”tarpeettomia” vyölenkkejä, taskuja ja nappeja – tai haluat monitaskuisen mallin, johon mahtuu matkapuhelin, avaimet ja muut.
Jos haluat housujen olevan tukevasti paikallaan, vyö voi olla hyvä lisävaruste; mutta varmista, että ratsastushousut ovat oikean kokoiset vyölenkeissä. Vyöt ovat myös hyviä, jos sinulla on vyötäröllä hieman liian suuret ratsastushousut. Kaikissa housuissa ei kuitenkaan ole vyölenkkejä. Ja niillä, joilla on tämä, voi olla erikokoisia silmukoita. Varmista, että tiedät vyön silmukoiden koon, jos aiot ostaa housut ja käyttää niitä vyön kanssa.
Jotkut ihmiset käyttävät enimmäkseen ratsastushousuja satulaan ollessaan, toiset käyttävät ratsastushousuja tallissa muun muassa boksien siivoamiseen ja muihin asioihin. Tämä kannattaa ottaa huomioon ratsastushousumallia valittaessa. Jos aiot hankkia housut, jotka ovat yhtä mukavia ja toimivia maassa kuin satulassa – varmista, että housut ovat mukavat, joustavat ja niissä ei ole saumoja epämiellyttävissä paikoissa. Pitäisikö ratsastushousujen kanssa käyttää korkeita saappaita tai matalajalkineita? Monet yleiset ratsastushousumallit on tehty niin, että saappaat ovat housujen jalkojen päällä, ja niiden alaosassa voi olla joustava pohja tai ohuempi materiaali, jotta voit helposti pukea ja riisua housut – tinkimättä siitä, saappaiden pitäisi istua päälle tai ei. Joissakin ratsastushousumalleissa on sen sijaan tarranauhakiinnitys, napitus tai muut ratkaisut jalkojen nilkoissa – ajattele tätä, jos aiot käyttää saappaita. Joskus ratsastushousujen tarranauhat voivat olla epämukavia ja paakkuja, jos haluat käyttää niitä korkeiden ratsastussaappaiden kanssa. Jos sinulla on matalat ratsastuskengät tai jodphursit, voit harkita ratsastushousuja jodhpur -mallissa.
Ratsastushousujen ulkonäkö on monille tärkeä. Ehkä haluat yhdistää ratsastushousut muihin ratsastusvaatteisiisi tai hevosen varusteisiin? Onneksi on ratsastushousuja kaikissa mahdollisissa väreissä ja kuvioissa. Yksityiskohdat, kuten kirjonta, blingit, tunnukset, kimallus, kontrastiompeleet, taskut ja koristeompeleet voivat koristaa ratsastushousuja. Jotkut klassiset värit ovat beige, tummansininen ja musta, mutta ratsastushousuja löytyy nykyään useimmista väreistä.
Koot
Suomessa näet yleensä eurooppalaisia kokoja, kuten 34, 36, 38 ja niin edelleen. Juniorihousut/lastenhousut voivat olla kooltaan 134/140, 146/152 ja niin edelleen. Mutta eri valmistajat käyttävät erilaisia kokotaulukoita. Joskus valmistajan kokotaulukko löytyy heidän verkkosivuiltaan tai housujen merkistä. Muussa tapauksessa sinun on luotettava ”vakiokokoihin” ja valitset koon, joka yleensä on muissa housuissasi. Muiden maiden ratsastushousut voivat olla erikokoisia, ja löydät vastaavan koon kansainvälisen kokotaulukon avulla. Alla on taulukko eurooppalaisista / ruotsalaisista / saksalaisista, brittiläisistä, australialaisista, Uuden -Seelannin, amerikkalaisista ja italialaisista vaatekokoista, joiden avulla voit nähdä, mitkä koot vastaavat EUR / FIN -kokoja.