Jotta hevonen vahvistaisi kehoaan ja rakentaisi lihaksia ilman kulumisvammoja on avain vaihteleva treeni. Tämä koskee riippumatta siitä onko sinulla hevonen joka treenaa ja kilpailee korkealla tasolla vai hevonen jota ratsastetaan harraste-tasolla.
Vaihtelu ei ole vain tarpeellista kestävän hevosen luomiseen vaan myös jotta hevonen tykkäisi tehdä töitä. Harva hevonen tykkää liikkua joka päivä maneesissa, vaikka ne kiltisti tekevätkin sen. Estehevosesi ei tule paremmaksi jos hyppäät korkeita esteitä joka päivä. Eikä kouluhevosesikaan arvosta jokapäiväistä treenaamista maneesissa, pikemminkin päinvastoin. Kun treenaat yksipuolisesti on iso riski että hevosesi motivaatio hiipuu ja kehitys pysähtyy. Yksipuolisen treenin myötä myös loukkaantumisvaara lisääntyy kun ylirasittumisen riski kasvaa.
Miten teen treenistä vaihtelevamman?
Vaihtelevasti treenaamisen ei tarvitse tarkoittaa vain metsässä ja maastossa ratsastamista – se voi olla myös juoksutusta, ohjasajoa, kiipeilyä tai laukkaharjoittelua hevosesi kanssa.
Juoksutus
Juoksutusta käytetään usein kun nuoria hevosia treenataan ja valmistellaan koulutusta varten, mutta se on myös tapa liikuttaa hevosta ratsastaja selässä. Juoksuttaessa hevonen liikkuu ympärilläsi isolla ympyrällä jolla kontrolloit hevosta juoksutusliinan, juoksutusraipan, oman äänesi ja kehonkielesi avulla. Kun juoksutat on turvallisin tapa käyttää kapsonia. Kapsoni näyttää tavallisilta suitsilta, mutta turvan yläpuolella on renkaat johon liinan saa kiinnitettyä. Jos käytät kapsonia et riskeeraa hevosen suun haavoittamista. Voit itse valita jos hevonen on kiinnitetty tai ei, mutta kiltti kiinnitys on hyvä jotta hevonen liikkuu korrektisti. Voit myös käyttää juoksutusvyötä jossa käytät liinaa kiristysohjana.
Ohjasajo
Ohjasajaessa käytät ohjasajovyötä ja kahta ohjaa jotka kiinnitetään vyön läpi suitsiin. Ohjasajo antaa sinulle enemmän kontrollia hevosesta kuin mitä juoksuttaessa, koska sinulla on kaksi ohjaa jotka kiinnitetään molemminpuolin hevosta. Ohjasajosta on monia hyötyjä – sinulla on mahdollisuus nähdä miten hevonen liikkuu, teidän kommunikaatio paranee ja sinulla on mahdollisuus opettaa liikkeitä maasta ennen kuin testaat niitä satulassa. Sinulla on paljon mistä pitää huolta kun ohjasajat, ohjat, juoksutusraippa ja hevosen sekä omaa asentoa. Tuntuuko liian vaikealta? Ota apu vastaan! On paljon ihmisiä jotka ovat taitavia ohjasajajia ja auttavat mieluusti.
Kiipeily ja maastoratsastus
Maastoilu ja kiipeily kivien ja kantojen yli auttaa kehittämään hevosen lihaksistoa. Mäkiharjoittelu saa hevosen käyttämään lihaksia kaulassa, selässä ja takajaloissa oikein ja hevosta voi ratsastaa kaikissa askellajeissa jos mäki ei ole liian jyrkkä. Ota mukaan kaverisi ja menkää metsään ja saatte hauskan tauon koulu- ja estetreenistä – sinä ja hevosesi tulette arvostamaan sitä!
Laukkaharjoittelu/Kuntoharjoittelu
Hevosen kunto nousee nopeasti oikealla treenillä. Hevonen joka vain seisoo säilyttää voimansa ja kuntonsa suunnilleen kuukauden ilman treeniä. Paras tapa treenata hevosen lihaksia, sydäntä ja keuhkoja on laukkaintervallit. Tehkää lyhyitä laukkapätkiä ja ottakaa sitten kävelytauko ennen kuin toistatte harjoituksen. Kohta huomaat että hevosellasi on parempi kunto ja hevonen jaksaa enemmän treeneissänne.