AJATELTAVAA KUN HEVONEN VAIHTAA KARVAA

Karvanlähtö ja klippaus - Mitä minun pitää miettiä?

Elokuun ja marraskuun välillä hevoset alkavat vaihtamaan karvaansa talvikarvaan ja alkavat sitten vaihtamaan karvaa kesäkarvaksi tammikuussa/helmikuussa. Monet luulevat että karvanvaihto liittyy lämpötilaan – mutta itseasiassa valo on isommassa roolissa. Karvanvaihdon aikaan energia menee juuri siihen, karvan vaihtoon. Tämän vuoksi osa hevosista voi menettää lihaksia tämän aikana ja niinkuin aina joihinkin hevosiin karvanlähtö vaikuttaa enemmän ja toisiin vähemmän. Osalla hevosella karvanlähtöä ei huomaa mutta osa hevosista ovat herkempiä ihostaan, väsyneempiä ja jopa haluttomampia tekemään työtä. Jos huomaa että oma hevonen on kovin herkkä karvanlähdön aikaan kannattaa suunnitella vähän rauhallisempi treenijakso siihen aikaan!

Annanko hevoselleni lisäravinteita?

Hevosen karva on 90% proteiinia, minkä takia on tärkeä antaa enemmän proteiinia karvanlähdön aikaan. On tapana sanoa että tarvitaan enemmän proteiinia 1 kilon karvanvaihtoon kuin 1 kilon lihasten rakentamiseen. Siksi ei ole kovin harvinaista että hevoset voivat hieman laihtua jos ei ole muistanut lisätä rehua. Voi myös olla hyvä lisätä jonkun sortin lisäravinteita niin kuin B-vitamiinia tai rehuhiivaa karvanlähdön aikaan.

Klippaanko hevoseni?

Kysymys hevosen klippaamisesta saattaa välillä johtaa erimielisyyksiin. Jotkut klippaavat hevosensa vuoden ympäri, kun taas joidenkin mielestä se häiritsee hevosen luonnollista karvanvaihtoa ja valitsevat olla klippaamatta. Tärkeintä on kysyä itseltään muutamaa kysymystä tietääkseen onko klippaus tarpeellista vai ei – ne voivat esimerkiksi olla:

  • Kuinka rankasti treenaan hevostani?
  • Ratsastanko paljon sisällä vai ulkona?
  • Onko hevosella tuulensuojaa tarhassa?
  • Mikä lämpötila tallissa on?
  • Paleleeko hevoseni helposti?

Jos omistat hevosen joka treenaa aktiivisesti talvella ja tulee usein hikiseksi, voi klippaus olla hyvä vaihtoehto. Hevonen ei tule yhtä hikiseksi ja kuivumisaika vähenee. Sitten voi olla hyvä miettiä miten paljon ratsastatte sisällä ja ulkona ja miten kauan hevonen tarhaa. Klipattu hevonen palelee helpommin ja silloin on tärkeää että hevosella on lämmin loimi. Jos hevonen seisoo kylmässä tallissa on myös tärkeä pitää lämmintä loimea yöllä.

Miten voin klipata hevoseni?

Ensinnäkin – jos klippaat hevosen ensimmäistä kertaa, pyydä apua! Pyydä jotakuta näyttämään/auttamaan sinua niin että ensimmäisestä kerrasta tulee hyvä sinulle ja hevosellesi. Sitten on olemassa erilaisia klippauksia riippuen mistä hevosesi hikoilee. Jotkut valitsevat kokoklippauksen jolloin koko hevonen klipataan päästä varpaisiin. Sitten on myös olemassa puoliklippaus jolloin vain maha ja kaula on klipattu ja peppulle jätetään karvat suojaamaan kylmältä ja tuulelta. Usein sanotaan että voit valita klippauksesi sen mukaan mikä on ratsastustyylisi.

Hyvä ohje on klipata hevonen ennenkuin se on kasvattanut talvikarvansa syyskuussa/lokakuussa. Riippuen siitä miten usein hevosesi karva kasvaa kannattaa klipata hevonen noin kerran kuukaudessa kunnes kevät tulee. On tärkeää että et klippaa hevosta kun kevät tulee koska se häiritsee hevosen luonnollista karvanvaihtoa!

Dela:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Relaterat

Relaterade inlägg

Kesän vaarat koiralle

Kesä on ihan nurkan takana, mikä ilahduttaa useimpia. Lämmin sää, pitkät kävelyt ja ajan vietto ulkona, ovat asioita jotka houkuttelevat, mutta niihin liittyy myös vaaroja

Vinkkejä varsasesonkiin

Kauan odotettu kevät on vihdoin täällä, ja sen mukana myös varsasesonki! Harva asia on yhtä ihana todistaa kuin varsa joka juoksee laitumella, innokas näkemään mitä

Jäljestä koirasi kanssa

Jäljestys koiran kanssa on sekä hauskaa että hyödyllistä. Sen lisäksi että se vahvistaa koiran keskittymiskykyä ja hajuaistia, se myös parantaa ihmisen ja koiran välistä kommunikaatiota